Studijsko putovanje Finska

U razdoblju od 29. rujna do 3. listopada 2019. godine organizirano je studijsko putovanje u Helsinki (Finska) za 9 predstavnika Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta i ostalih dionika inovacijskog sustava u cilju upoznavanja učinkovitih i usmjerenih programa izobrazbe za poslovni sektor u kontekstu ulaganja u istraživanje, razvoj i inovacije.

Organizacije koje su posjetili dionici inovacijskog sustava u cilju upoznavanja dionika s učinkovitim i prilagođenim programima osposobljavanja poslovnog sektora u kontekstu ulaganja u istraživanje, razvoj i inovacije u svrhu usporedbe zemalja s najboljom praksom istraživanja i razvoja, tehnološkog razvoja i inovacija kroz njihovo iskustvo s različitim programima osposobljavanja i obrazovanja za poslovni sektor:

Ministarstvo gospodarstva i zapošljavanja

Zadatak Ministarstva gospodarstva i zapošljavanja (fin. Suomen työ- ja elinkeinoministeriö) je izgraditi operativno okruženje i osigurati produktivnost, rast, visoku razinu zaposlenosti i blagostanja. Sljedeća područja spadaju u nadležnost ministarstva:

industrijska politika
inovacijska i tehnološka politika, internacionalizacija poduzeća i tehnička sigurnost
funkcionalnost tržišta, promicanje konkurencije i potrošačke politike
pitanja zapošljavanja i nezaposlenosti
pitanja rada i okoliša, nediskriminacija u radnom životu, kolektivni ugovori i arbitraža industrijskih sporova
područja regionalnog razvoja i suradnje regionalnih vijeća
energetska politika i koordinacija pripreme te provedbe klimatske politike na nacionalnoj razini
sveukupno administrativno upravljanje centrima za gospodarski razvoj, promet i okoliš
integracija imigranata
Ministarstvo, kao dio Vlade, provodi Vladin program, izrađuje zakone, prati i razvija pitanja iz svoje nadležnosti i usmjerava agencije u svojoj upravnoj grani. Ministarstvo za gospodarstvo i zapošljavanje ima dva ministra: ministra za gospodarstvo i ministra za zapošljavanje.

Više informacija na: https://tem.fi/en/frontpage.

Business Finland

Business Finland, u čiji djelokrug rada spada pružanje usluga i financiranje istraživanja i razvoja i inovacijskog poslovanja, finska je vladina organizacija za financiranje inovacija i trgovinu, promociju turizma i ulaganja. 600 stručnjaka organizacije Business Finland radi u 40 međunarodnih ureda i u 16 regionalnih ureda diljem Finske. Business Finland je dio mreže Team Finland te služi kao akcelerator globalnog rasta. Stvara novi rast pomažući poduzećima da postanu globalni igrači te podržavajući i financirajući inovacije. Vrhunski stručnjaci i najnovija istraživanja omogućavaju poduzećima da iskoriste tržišne prilike i pretvore ih u uspješne poslovne priče. Business Finland uspostavljena je 1. siječnja 2018. spajanjem dviju organizacija: Finpro, koja je nudila potporne usluge za internacionalizaciju, investicije i promociju turizma, te Tekes, koja je nudila sredstva za inovacijske aktivnosti.

Više informacija na: https://www.businessfinland.fi/en/for-finnish-customers/home/.

Stora Enso

Stora Enso je, unutar područja bioekonomije, vodeći svjetski pružatelj obnovljivih rješenja u ambalaži, biomaterijalima, drvenim konstrukcijama i papiru. Stora Enso zapošljava oko 26.000 ljudi u više od 30 zemalja, a dionice joj kotiraju na burzama u Helsinkiju i Stockholmu.

Više informacija na: https://www.storaenso.com/en.

HundrED.Org

HundrED.Org organizacija je s misijom traženja i dijeljenja inovacija u globalnim okvirima unutar osnovnoškolskog i srednjoškolskog obrazovanja (K12) u suradnji s poduzećima.

Više informacija na: https://hundred.org/en#header.

Centar za inovacije Otaniemi (Sveučilište Aalto)

Sveučilište Aalto (fin. Aalto-yliopisto) specijaliziralo se u područjima znanosti, umjetnosti, tehnologije i poslovanja i visoko je pozicionirano na poznatim rang listama u ovim područjima. Glavni sveučilišni kampus u Otaniemiju je međunarodno središte za inovacije.

Više informacija na: https://www.aalto.fi/en/aalto-university

Laboratorij za tehnološke inovacije Ujedinjenih naroda (UNTIL)

Globalna UNTIL mreža trenutno planira pokrenuti više suradničkih projekata kako bi pomogla državama članicama u napretku područja zadanih od strane UN-a (razvoju, ljudskim pravima te miru i sigurnosti). Prvi laboratorij UNTIL-a nalazi se u Espoou, Finska.

Više informacija na: https://until.un.org/content/until-finland-lab.

Tehnički istraživački centar VTT

Tehnički istraživački centar VTT (fin. Teknologian Tutkimuskeskus Vtt Oy) je partner za istraživanje, razvoj i inovacije s vizijom. Potiče održivi rast i rješava najveće globalne izazove našeg vremena te ih pretvara u prilike za rast.

VTT nadilazi ustaljene okvire kako bi pomogao društvu i poduzećima da rastu putem tehnoloških inovacija. Imaju preko 75 godina iskustva u provedbi vrhunskih istraživanja. Promet i ostali poslovni prihodi VTT-a iznose 268 milijuna eura. Dio je finskog inovacijskog sustava i djeluje pod nadležnošću Ministarstva gospodarstva i zapošljavanja.

Više informacija na: https://www.vttresearch.com/.

Sveučilište u Helsinkiju

Sveučilište u Helsinkiju (fin. Helsingin yliopisto) osnovano 1640. godine, jedno je od vodećih svjetskih multidisciplinarnih istraživačkih sveučilišta i zauzima 57. mjesto među vodećim svjetskim sveučilištima te je redovito među 20 najboljih europskih sveučilišta. Vodeće sveučilište u Finskoj ima odličnu međunarodnu reputaciju u području visokokvalitetne nastave, istraživanja i inovacija. S 11 fakulteta smještenih u četiri kampusa i sa 7.800 zaposlenika i 31.800 studenata, Sveučilište u Helsinkiju je i najveće multidisciplinarno znanstveno sveučilište u Finskoj.

Više informacija na: www.helsinki.fi.

Centar za kontinuirano obrazovanje Sveučilišta u Helsinkiju HY+

Centar za kontinuirano obrazovanje Sveučilišta u Helsinkiju HY+ (fin. Helsingin yliopiston täydennyskoulutuskeskus HY+) koordinira i organizira nacionalne i globalne programe kontinuiranog obrazovanja i razvoja Sveučilišta u Helsinkiju za pojedince i organizacije. Ima dokazano iskustvo u kreiranju individualno osmišljenih programa obuke i upravljanja različitim razvojnim programima u svrhu unapređenja sposobnosti i kompetencije partnerskih organizacija u različitim zemljama. Misija mu je je potaknuti cjeloživotno učenje u svijetu koji se mijenja i osnažiti suradnike da naprave razliku u njihovom lokalnom okruženju.

Više informacija na: https://hyplusglobal.fi/.

Inovacijska služba Sveučilišta u Helsinkiju (HIS)

Inovacijska služba Sveučilišta u Helsinkiju (eng. The University of Helsinki Innovation Services) je podružnica u vlasništvu Sveučilišta u Helsinkiju, koja upravlja svim pitanjima vezanim uz inovacije na Sveučilištu u Helsinkiju, uključujući vezu s profesorima i predavačima, procjenu imovine, zaštitu intelektualnog vlasništva i aktivnosti komercijalizacije.

Više informacija na: www.helsinki.fi.

Galerija slika