Studijsko putovanje Nizozemska

U razdoblju od 15. do 19. listopada 2018. godine organizirano je i realizirano studijsko putovanje u Den Haag (Nizozemska) za 12 predstavnika Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta i ostalih dionika inovacijskog sustava (Ministarstva znanosti i obrazovanja, Hrvatske gospodarske komore i HAMAG-BICRO) u cilju upoznavanja financiranja inovacija, istraživanja i tehnološkog razvoja putem poreznih olakšica.

U sklopu navedenog putovanja posjećene su organizacije opisane u nastavku.

  • Ministarstvo gospodarstva i klimatske politike (niz. Ministerie van Economische Zaken en Klimaat – EZK) je nizozemsko ministarstvo nadležno za trgovinsku politiku, međunarodnu trgovinu, industrijsku politiku, investicijsku politiku, tehnologijsku politiku, energetsku politiku, nuklearnu energiju, politiku obnovljive energije, politiku zaštite okoliša, politiku za klimatske promjene, prirodne resurse, rudarstvo, prostornu politiku i turizam.
  • Nizozemska gospodarska komora (niz. Kamer van Koophandel – KvK) je pružatelj javnih usluga koji pomaže vlasnicima poduzeća u uspješnom upravljanju poslovanjem. Gospodarska komora upravlja trgovačkim registrom (Handelsregister) i pruža informacije o svim vrstama poslovne suradnje u Nizozemskoj.
  • Nizozemska agencija za poduzetništvo (niz. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland – RVO) izvršna je služba nizozemskog Ministarstva gospodarstva i klimatske politike i Ministarstva poljoprivrede, prirode i kvalitete hrane. Misija RVO-a je poticanje poduzetnika u održivom, poljoprivrednom, inovativnom i međunarodnom poslovanju putem subvencija, patenata, edukacija u polju nabave, obrade šteta i slično.
  • Nizozemska organizacija za primijenjena znanstvena istraživanja (niz. Nederlandse Organisatie voor Toegepast Natuurwetenschappelijk Onderzoek – TNO) neovisna je nizozemska istraživačka organizacija koja se fokusira na primijenjenu znanost. Organizacija također provodi ugovorna istraživanja, nudi specijalističke konzultantske usluge i dodjeljuje licence za patente i specijalizirani softver. TNO provodi testiranja i certificira proizvode i usluge te izdaje neovisnu ocjenu kvalitete.
  • Nizozemska organizacija za znanstvena istraživanja (niz. Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek – NWO) je nacionalno istraživačko vijeće Republike Nizozemske. NWO financira tisuće vrhunskih istraživača na sveučilištima i institutima i usmjerava nizozemsku znanost putem subvencija i istraživačkih programa. NWO je neovisno upravno tijelo pod pokroviteljstvom nizozemskog Ministarstva obrazovanja, kulture i znanosti.
  • Haag Security Delta (HSD) je nizozemski klaster iz područja sigurnosti i čini ga mreža od 280 poduzeća, vladinih i znanstvenih organizacija koja rade zajedno na inovativnim sigurnosnim rješenjima i razvoju znanja u ovom području.
  • HTC – Parking & Security drži 10. poziciju među vodećih 100 nizozemskih inovativnih malih i srednjih poduzeća i vodeće je europsko poduzeće u proizvodnji sigurnosnih vrata.