Nacionalna inovacijska web platforma – centralno mjesto za umrežavanje i suradnju svih dionika nacionalnog inovacijskog sustava

U  petak, 13. studenoga 2020. održana je online konferencija na kojoj je javnosti predstavljena nacionalna inovacijska web platforma koja je uspostavljena u okviru Strateškog projekta za podršku uspostavi Inovacijske mreže za industriju i tematskih inovacijskih platformi čiji je korisnik Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, a partner na Projektu je Hrvatska gospodarska komora.

 

Ispred Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja sudionicima online konferencije uvodno se obratila državna tajnica Nataša Mikuš Žigman. Državna tajnica je pritom posebno naglasila važnost aktivnosti koje su provedene u proteklom razdoblju, a koje se odnose na uspostavu institucionalnog okvira nacionalnog inovacijskog sustava i bolje povezivanje gospodarstva sa znanstveno-istraživačkom zajednicom. Istaknula je i važnost uspostave tematskih inovacijskih vijeća koja su proteklom razdoblju dala značajan doprinos kreiranju javnih poziva za financiranje istraživanja, razvoja i inovacija te lansiranju novih, inovativnih proizvoda i usluga na tržište.  Inovacijska web platforma bit će osobito koristan alat za rad  TIV-ova, a omogućit će da se na jednom mjestu ostvari uvid u mogućnosti financiranja i uvid u strateške dokumente koji će usmjeravati korištenje EU sredstva u sljedećoj financijskoj perspektivi 2021.-2027. godine.  „Kako bismo ostvarili  ciljeve  Vlade Republike Hrvatske o povećanju ulaganja u istraživanje i razvoj na 2,5 % BDP-a do 2025. godine nužno je nastaviti poticati institucionalno jačanje nacionalnog inovacijskog sustava i osigurati dostupnost financiranja“, zaključila je državna tajnica Mikuš Žigman.

 

Inovacijska web platforma bit će središnje mjesto za razmjenu informacija i suradnju dionika nacionalnog inovacijskog sustava,  s glavnim ciljem poticanja rasta i razvoja gospodarstva te povećanja produktivnost poslovnog, ali i znanstveno-istraživačkog sektora te njihove međusobne suradnje. Korištenjem Inovacijske web platforme svim će dionicima inovacijskog lanca vrijednosti biti olakšano umrežavanje i suradnja, dijeljenje znanja i informacija  te distribucija relevantnih dokumenata. Inovacijska web platforma sadrži informacije za sve zainteresirane građane i dionike u okviru poslovnog, znanstveno-istraživačkog i javnog sektora.

Uspostavom Inovacijske web platforme, a kroz centralizaciju upravljanja svim relevantnim informacijama u inovacijskom procesu te omogućavanje jedinstvene potpore svim dionicima procesa, nadograđuje se postojeći inovacijski sustav Republike Hrvatske.

Uspostava Inovacijske web platforme sufinancirana je bespovratnim EU sredstvima u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Inovacijsku web platformu i više informacija možete pronaći na sljedećoj poveznici:http://www.inovacijskaplatforma.hr

Promotivni video o web inovacijskoj platformi možete pogledati na sljedećoj poveznici https://we.tl/t-Ki6lBRlsD0